De två klubbade Väsjöplanerna överklagas och kampen för Sportfältet går vidare


Onsdagen den 13 april klubbade Sollentunas kommunfullmäktige  två detaljplaner i Väsjöområdet. Sollentunapartiet var det enda partiet som sade NEJ till dessa planer.

Den ena planen, Väsjön Mellersta, omfattar i huvudsak den mark som idag används av Väsjöbacken som parkeringsplats. I den planen låg förut en väg tvärs över sportfältet men den har nu undantagits ut planen. Den planen hade även vi kunnat sagt ja till om kommunen hade tagit hänsyn till strandskyddet, gjort  seriösa markundersökningar av de föroreningar som finns i marken där samt tagit fram en tillräckligt stor parkeringsyta som ersättning för den som ska bebyggas.

Den andra planen för Södersätra och Kastellgården, tvingades vi avslå ihop med förslaget till gatukostnadsutredning eftersom kommunen vill ta ut hutlöst höga gatukostnader av fastighetsägarna.

Men båda planerna kommer att överklagas på olika sätt. Naturskyddsföreningen har en pågående överklagan mot borttagandet av strandskyddet för Väsjön och fastighetsägarna kommer att överklaga den gatukostnadsutredning som den styr den andra planen. Det överklagandet kommer de att driva ända upp i EU-domstolen.

Kampen för att rädda Sportfältet engagerar allt fler.

Frågan om själva sportfältet kommer att avgöras i höst. Den 20-21 maj kommer kommunen att presentera nya planer på ett informationsmöte i Edsberg. Allt fler engagerar sig för Väsjön och för Edsbergs Sportfält. Nu håller de som bor i Edsberg på med att tillsammans med folk som använder fältet att bilda en aktiv vänförening för Edsbergs Sportfält. Det är mycket bra. En vänförening kan betyda mycket.

Gå med Du också i SPORTFÄLTETS VÄNNER!

Ingwar Åhman-Eklund
Sollentunapartiet