Sollentunapartiet fyller 40 år. Folkomröstningens namnlistor kontrolleras av partiet. Näckanskogen är räddad!


Den här veckan är mycket händelserik.
Sollentunapartiet fyller 40 år den 13 april. Partiet bildades 1973 för att Rädda Järvafältet, Stoppa Sollentunahems ständiga hyreshöjningar, Bygga bort daghemkön och Rädda Tegelhagen. I valet i september fick partiet 5 mandat och kunde senare på hösten bli avgörande för att Järvafältet räddades. Då trodde vi ju inte att partiet skulle finnas kvar efter 40 år. Vi har som talesätt: Det är bra att vi finns men det är synd att vi behövs. Vilket vi upplever att vi tyvärr gör.

Nu är det Edsbergs Sportfält som är hotat. Därför har vi tillsammans med boende i Edsberg samlat namn för att kräva en folkomröstning om att bevara hela Sportfältet helt grönt.

När kommunen gick igenom namnlistorna kom den fram till att vi endast fått ihop 9,8% giltiga namn av de 10 % som krävs för att kunna driva igenom en folkomröstning med stöd av endast en tredjedel av kommunfullmäktiges röster. Nu kontrollerar vi kommunens kontroll. Något som blir klart nästa vecka. MEN vi kommer hur som helst att rösta för att det ska bli en folkomröstning och upplever att vi inte är det enda partiet som tycker att det är rimligt. Att säga nej utifrån en eventuellt brist på 0,2% vore att rösta ner demokratin.

Vi kräver att kommunfullmäktige visar respekt för den största namninsamlingen hittills i kommunens historia. Den 24 april avgör kommunfullmäktige om det blir någon folkomröstning. På kommunstyrelsen igår lade Alliansen fram ett förslag om att Eriksbergsskolan bör flyttas till nuvarande butikscentrum i Helenelund och att butikscentrum ska flyttas till ett läge söder om Svalgången. Detta innebär att Näckanskogen är räddad! Vi tycker att köpcentrumet ska flyttas till den överdäckning vid mässan av E 4 som vi tidigare föreslagit. Noteras bör att Miljöpartiet tyckte att Näckanområdet kunde vara bra för någon annan skola i framtiden…..

Ingwar Åhman-Eklund